4.4.16

Yusry & Lisa - Kekasih Abadi (Lirik)

23.2.16

Idris Saad Photography

Rahsia Perut Kempis Dalam Masa Seminggu!!!!!


Dengar tajuk macam menarik..Tapi menarik tak hasil dan rasanya?hahha kene lah try kan!Sekarang tengah viral resipi untuk hilangkan perut buncit dan kurangkan selera makan.

Kalau bab perut buncit,kaum wanita lagi2 mak2 yang baru je lepas beranak memang jadi igauan ngeri sampai bawa ke mimpi.Mungkin pasangan anda tak kisah,tapi anda kisah,tak pun anda tak kisah tapi pasangan anda kisah..

Yes....sekarang ni memang terbukti sendiri oleh beberapa rakan MG yang petua ini sangat berhasil.Badan jadi ringan,terasa ada rama2 berterbangan di perut..ahahhaks



Apa yang anda perlukan adalah

- 1/2 biji lemon sukehati nak buang kulit atau tak tapi basuh bersih2 dulu
- 4 ulas bawang putih buang kulit tau
- 2 biji kurma nak buang ke tak biji tu terpulang
- Air masak 1 cawan


Blend kan sahaja semua tu...sampai hancur dan sebati.Seterusnya tapis okeh!!!


Taraaa siap dah!!!okeh air tu minum la...MG buat setiap pagi je...Dan serdak2 tu jangan buang tau boleh tepek kat muka jadikan scrub!jimat...tak payah beli2 dah lepas ni..ahahhaha


INFO :
1.Bawang putih meransang penghasilan leptin ( hormon kurangkan selera makan) - tapi disebabkan MG ni breastfeed anak,jadi macam tak berhasil hormon tu sebab hormon estrogen lagi gagah perkasa
2.Kurma memberikan rasa manis
3.Lemon memang banyak khasiatnya terutama untuk kurangkan kolestrol

Cuba lah seminggu,sapa yang banyak lemak mesti buang angin saje...:)

Cuba okehh!!!

19.2.16

Felda Residence Trolak - Diskaun 50%!!!!!


Diskaun 50%!!Dari tarikh 24 Februari 2016 hingga 29 Februari 2016.Harga Tiket Masuk hanya RM7 (Maksima 5 tiket sahaja)Tunjukkan kad pengenalan untuk bukti alamat kediaman.


haaaaaa haiii semua...ni ade berita baik buat warga Felda Gunung Besout,Trolak Utara,Trolak Selatan,Trolak Timur!!!!Felda Residence Hot Spring menawarkan tiket masuk RM7!!!Diskaun 50% kepada pemegang kad pengenalan beralamat seperti di atas!!

hah ape lagi jom bawa anak2,adik,kakak dan seisi keluarga ke sana!!!

Satu kad pengenalan warga trolak atau besout boleh bawa lagi 4 rakan atau ahli keluarga yang lain dengan bayaran Rm7.00 seorang!










hahahha best tak korang???sebarang pertanyaan boleh hubungi talian +605-4388801 / +6054388803 atau  +6054388805

5.2.16

BETAPA ZAMAN TELAH BERUBAH


Oleh : Dato Dr Fadzilah Kamsah






BETAPA ZAMAN TELAH BERUBAH:

Dulu-dulu, mak ayah selalu pesan, Kalau ada barang baru, jangan tunjuk depan kawan, nanti kawan sedih nak beli dan mungkin mak ayahnya tak mampu. Kalau makanan ada sedikit, jangan makan depan kawan nanti dia terliur. Betapa indah pembentukan akhlak anak-anak ketika itu kerana apa jua yang dibuat perlu ada sikap memikirkan untuk tidak mengguris hati orang lain.

Tapi kini tanpa kita sedari, melalui fb dan laman-laman sosial lain, kita menjadi terbiasa untuk menunjuk-nunjuk atas dasar 'share'. Beli barang baru, upload gambar. Sebelum makan, upload gambar. Perah susu banyak-banyak, upload gambar. Dapat komisen, elaun atau gaji lebih, upload gambar cek, slip gaji, slip bank.

Anak dapat result exam bagus, upload result anak dan banyak lagi yang tujuannya untuk share kegembiraan, kemenangan, dan lain-lain tapi realitinya tanpa kita sedar atau mungkin kita tak ambil peduli. Ada antara mereka yang lihat gambar makanan yang kita upload, mungkin dah beberapa hari tak makan. Ada yang tengok gambar slip gaji kita, ada di kalangan mereka yang baru diberhentikan kerja. Ada yang tengok gambar result anak kita, mungkin ada di kalangan mereka dikurniakan anak yang lembam. Ada yang tengok gambar susu perahan kita, mungkin ada di kalangan mereka ibu-ibu yang badannya tidak banyak mengeluarkan susu dan begitulah seterusnya.

MAKA :

"Sembunyikanlah kegembiraan kita, kerana mungkin ada yang sedang berduka"..
"Sembunyikanlah kekayaan kita, kerana mungkin ada yang papa kedana"..
"Sembunyikanlah kesihatan kita, kerana mungkin ada yang sedang sakit"..
"Sembunyikanlah kejayaan kita, kerana mungkin ada yang merana"..

Sesungguhnya, perbuatan merendah diri dan tidak menunjuk-nunjuk itu amalan yang mulia. Yang lepas itu biarkan ia berlalu. Marilah sama-sama berusaha kearah kebaikan.

Jadikan group ini medan perkongsian ilmu..
Jadikan group ini medan tazkirah..
Jadikan group ini medan maklumat..
Jadikan group ini medan yang boleh memajukan ummah..
Kerana bila kita meninggal nanti, ilmu yang kita sampaikan itulah yang bermanfaat untuk kita, bukan apa yang kita ada yang kita tunjuk-tunjukkan itu.


Semoga usaha kita yang sedikit Allah pandang dan diberi ganjaran pahala sebagai bekalan akhirat nanti.

3.2.16

Giveaway nurinkhairi x SHAKLEE Collagen Powder - Menangi Penginapan Swiss Garden Resort

Ya Allah...ada pule yang buat giveaway hadiah dapat penginapan di Swiss Garden Resort..jom kita join!!!


jom join giveaway ni beramai2!!
klik sini


psttt!!!collagen powder shaklee ni memang buat orang cantik ye?ramai kawan2 MG makan ni semuanya cantik-cantik!!!

tq Nurinkhairi...:) 


SEGMEN BLOGWALKING & BLOGLIST BY AINA AKMAL



MG terlalu busy sampai tak bukak blog dah seminggu...seminggu jugelah tangan MG ni bagai disiat2 sebab tak update dan blogwalking..haihhhhhhhh sorry pada yang terjah dan singgah blog MG..baru hari ni MG dapat terjah blog kome..
setelah di tag oleh Najwazahid MG pun join lah segmen dari Aina Akmal


follow blog - sudah
follow ig - sudah
follow page - sorry Aina Akmal MG tak de fb..:)


apakah memori yang paling bahagia tahun lepas?

alahaii banyak sangat lagi2 kalau dengan anak2 bujang MG yang tengah melasak dan banyak akal tu...hakikatnya bersama keluarga lah kebahagiaan tu sentiasa ada..tag suami  MG idris saad photography...heheheh

rakan blogger yang MG tag 

fanrdh :) 

hugs,
Mak Garang

29.1.16

Essential Oil by Adele Inspire

Kegunaan dan cara cara untuk mengaplikasikan EO blend by Adele Inspire

berminat boleh hubungi Adele Inspire

Tips Rawatan Semulajadi


Batuk
Demam
Selesema

Tu semua adalah salah satu penyakit dan virus yang biasa anak2 kecil akan dapat..Tak kiralah anak doktor ke anak jururawat ke anak petani ke...itu memang virus yang biasa...Pada MG penyakit tu umpama penceroboh yang mana askar dalam badan kita akan lawan untuk bina perisai (imunisasi) dalam badan..

Sentuh bab lawan2 virus ni MG memang lebih kepada rawatan semulajadi,sebab bebas kimia,bebas segala jenis merkuri semua tu...Tapi MG tak menentang sepenuhnya memandangkan MG pun nurse,jadi MG tau lah mana patut mana tidak..

MG nak share sikit beberapa tips remedi yang biasa MG buat untuk hero2 MG kalau virus2 gini dok kat diorang..


Sebenarnya ubatan kita yang sebenar adalah apa yang kita makan..ingat post MG pasal parasit?Parasit datang jika kita ambil kesemua makanan tanpa jagaan..Begitu juga dengan anak2..Contoh makanan di atas adalah makanan yang menggalakkan kehadiran mukus dan makanan untuk singkirkan mukus


Cerita bab mukus,batuk,selsema dan demam memang tak selesa pada kita,ini lagi kat anak2 kan?MG memang cerewet sikit bab2 jaga anak ni..dan MG tau semua mak2 nak yang terbaik untuk anak masing2..Jadi berpadalah agar apa yang kita buat,cakap,takkan buat orang kecil hati..



Garlic Oil ni ingat ye mak2 sebab ada pernah satu kes tu si emak letak selabu bawang putih tanpa bakar,itu akan buat kaki anak melepuh..bahaya tu..bukan salah bawang putih tu,salah teknik namanya..Ingat...bakar dulu bawang putih tu... :) caranya mcm kat atas tu..

gambar ehsan : kawan2 MG juge





Remedi untuk demam dan selsema MG selalu amalkan yang atas ni...Socks remedies ....ingat semua,apa pun yang kita nak buat semua kene berpada-pada,tenang,jangan gelabah...tak tau tanya,jangan main bedal je...Lemon dan cuka epal juga untuk turunkan suhu badan jika ada anak2 demam panas.

Cuma MG nak tegaskan kat sini,bila guna remedi semulajadi,memang kene banyakkan bersabar sebab anak2 kebanyakkannya akan protes apa yang kita buat,lagi2 socks remedies ni..ahah tak caya cuba lah...

Tak habis sabar,kene rajin juga..sebab buat sekali bukan terus baik..Kalau makan ubat pun sama juga,bukannya ubat tu menjanjikan pemulihan serta merta,

Yang paling utama,jaga pemakanan anak2..

TIDAK KEPADA

 Gula
Makanan berperisa
Makanan segera


MG cuma kongsi dan cerita apa yang patut jadi masing2 pandai jaga anak masing2 dan kalau setuju dengan apa yang MG post ni share pada semua...

ikhlas

MG






21.1.16

First GiveAway by Encik Kidal


Ok awal tahun semoga ada rezeki MG nak dapatkan hadiah Giveaway dari insta fn_callista...design dalam tu semua cantik dn kreatif,rasa nak tempah satu notebook depan tu tulis Mak Garang...

ok syarat2 dia

1. Follow Blog Encik Kidal  - done
2. Follow Blog Oppie - done
3.Follow Blog Fiefi - done
4.Follow insta fn_callista - done

ok semua dah..mari kita tgk ada rezeki tak untuk MG nak menang hadiah Goveaway kali ni...huhuuu

Hadiah yang paling diinginkan




Azam saya pada tahun 2016 ialah 

# dikurniakan kesihatan yang baik agar sentiasa dapat jaga suami dan kedua2 anak MG

# jadi jururawat yang baik - 8tahun dah sebagai jururawat terlatih

# dapat membantu adik2 MG yang semuanya tengah belajar lagi di IPTA mmandagkan MG adalah anak sulung dan the only daughter

# maintainkan gelaran Mak Garang :P

# semoga menang Giveaway kali ni :P


Instagram MG    -   Nabilah Nor Azman

kali ni MG nak tag kawan blogger 



hehhehehehhheeeee :)







Segmen Pencarian Gambar Ucing

http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/01/segmen-pencarian-gambar-uk.html

Hi Gambar Muka Ucing Sudah Hilang.! Anda Ingin Jadi Dectective.? Jika " YA" Anda Cari Di Google Dengan Menaip "muka..................."  (Ayat Bertitik tu Anda Cari Sendiri.)

Segmen ini adalah segmen pencarian gambar di google,Para blogger yang dapat Gambar Tersebut hendak lah Save dan ikuti Syarat Mudah di bawah :

1) Follow Blog Uk Atau Google +
2) Buat Tajuk Post "Segmen Pencarian Gambar Ucing" Berserta Gambar.
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di Box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.
4) Tinggalkan Url Post Dan Jawapan Anda ke Ruangan Komen ini.

Url Post Anda Akan Saya Senaraikan Untuk Penyertaan Blogwalking Nanti.Tamat Segmen 27-1-
2016.




oh Ucing Kadayan betul ke ni gambar awak...:)

19.1.16

Mengenal Parasit

Hai semua..hari ni MG nak kongsi sedikit sebanyak mengenai jangkitan parasit.Jangkitan parasit 

adalah sangat biasa, yang boleh menyebabkan beberapa komplikasi pada sistem dalam badan kita.

Ada microparasites seperti malaria yang hanya boleh dilihat di bawah mikroskop atau 

macroparasites besar, seperti cacing usus berbentuk bulat atau rata  (cacing gelang, cacing pita) 

 yang boleh mencapai saiz yang agak besar. Parasit bukan sahaja ada  di dalam usus, tetapi boleh 

berada di mana-mana sahaja di dalam badan: paru-paru, hati, otot, perut, di dalam otak, darah, kulit 

dan juga di mata.



Gambar di atas adalah gambar parasit yang terdapat di dalam perut..Kita boleh kenal tanda2 

wujudnya parasit dalam badan kita Parasit in Your Belly?..Boleh baca di situ..

Macam mana parasit boleh terjadi???

- Dari orang lain, lebih kurang secara langsung (oleh najis atau secara seksual).
- Dari jangkitan diri sendiri, sebagai contoh, kerana menggaru kawasan dubur yang boleh menyeret telur dari tangan ke mulut.
- Dari penghantaran kongenital (ibu kepada janin).
- Dari barangan biasa yang tercemar.
- Dari tanah yang tercemar oleh najis manusia atau haiwan.
- Dari makan daging mentah atau kurang masak yang tercemar.
- Dari makan ikan mentah.
- Makanan tradisional beberapa negara termasuk dalam resepi mereka.  (Kita boleh mengelakkan penggunaan larva cacing oleh membekukan daging atau ikan dalam dua belas jam)
- Dari air minuman yang tercemar
- Daripada sayur-sayuran atau buah-buahan yang tercemar.

baca selanjutnya di Liyasyamel...semua cerita pasal cacing..MG nak share cara paling mudah untuk 

mengelakkan atau membersihkan usus kita sebab yang kita tahu orang malaysia ni makan main sedap

 je...Dari makanan punca jangkitan parasit paling utama.


Biji betik adalah ubat cacing semulajadi,sesiapa pun boleh makan biji betik..Ia berfungsi untuk 

membunuh parasit..Terdapat cara2 untuk amalkan biji betik ni

- untuk bayi,mak2 boleh keringkan biji betik dan kisar/tumbuk buatkan jadi air,tapi anak2 MG 

makan mentah raw gitu je..

- dewasa,makan je macam biasa sesudu sehari buat di kala bulan penuh..baca selanjutnya mengenai 

fasa bulan penuh di sini..



Nak tahu cerita cacing lagi?







18.1.16

Digital Portrait - Lukisan Digital

Lukisan Digital adalah salah satu teknik lukisan yang terbaru..pasal ape?sebab dia buat pakai 

adobe photoshop..yang MG tahu la kan adobe photoshop ni suami MG 

idrissaadphotography guna buat edit gambar client dia je..:)

okey baru2 ni blogger scyalicious suruh teka gambar sapa dia buat untuk potret digital ni jadi MG
 
dapat teka..





hahah sama tak korang??double chin tu ada gak oiii aduh..:)sapa2 nak silakan contact beliau..

Boleh berkenalan lebih lanjut sebab banyak cerita menarik yang beliau share kan..:)



14.1.16

Segmen Bloglist & Blogwalking By Beautiful Of Iman



tarikh tutup 15 JANUARI 2016 jam 12 malam

alahaiiii besok tarikh tutup..sempat tak blogwalking ni..:)

usaha tangga kejayaan..jom join!!




13.1.16

First Mini Giveaway + Bloglist by Idiey

haiii korang!!jom join mini giveaway by cik adik  Putri Seri Paduka Baginda echeng ni..hehheee
sempena follower dah cecak 100 jadi beliau pun buat mini giveaway ni..

moga ada rezeki MG..ehehhe

apa lagi

klik banner!! :)



MG nak tag cik adik ni Karimah Zulkafali





12.1.16

Essential Oils by Young Living

hai semua...kali ni MG nak cerita pasal Essential Oils  dari Young Living..Apa itu EO?

Young Living Essential Oils adalah Pure Theraputic Grade EO dari bahan semulajadi untuk rawatan alternatif ksihatan fizikal dan mental.EO juga boleh buat rumah dan bilik wangi dan harum!!!


" Minyak pati adalah cecair aromatik yang ditemui dalam pokok renek,bunga,akar, semak dan benih. EO  ini, juga dikenali sebagai tenaga hidup alam semula jadi, mengandungi unsur yang unik yang memberikan hasil. EO yang diekstrak daripada sumber tumbuh-tumbuhan dengan menggunakan penyulingan wap dan yang tertumpu - jauh lebih kuat daripada herba kering.
EO telah digunakan sepanjang sejarah dengan budaya purba, dan boleh dimasukkan ke dalam kehidupan harian moden dalam pelbagai cara, sama ada melalui penyedutan, atau penggunaan topikal.
EO adalah sumber berharga kerana julat luas manfaat yang mereka berikan untuk badan dan minda. Kajian menunjukkan bahawa minyak pati kedua-duanya dari segi psikologi dan merangsang fizikal.
Oleh itu,EO ini sering dianggap sebagai rangkaian yang hilang di dalam perubatan moden - yang mengikat kedua-dua Timur dan kepercayaan dan amalan Barat bersama-sama untuk mempromosikan fizikal, emosi,rohani dan kesejahteraan"
proses penyulingan minyak pati (EO)

kegunaan minyak pati (EO)

peppermint juga banyak kegunaan untuk seisi keluarga

EO thieves selalu digunakan untuk naikkan imun badan,selsema,batuk berkahak

diffuser dari Young Living


MG dah berjinak nak jadi mak minyak,untuk di apply kan pada anak2 dan suami MG....Kalau korang tak percaya boleh cuba beli EO Lavendar,tidur lena,tenang,sunyi je rasa...

EO memang buat hormon,emosi,psikologi kita jadi stabil...kalau migrain datang panas2 cuaca sekarang ni,MG calit je EO thieves/Lav...tenang je rasa..

Cuma benda nak sihat,agak ada harga sikit la....tapi boleh beli sikit2 tau...:)

jika rasa macam berminat boleh contact distributor

 Facebook - Zam Zariah

tak pun pihak Young Living sendiri

Facebook - Young Living

ok semua..selamat berminyak!! eh..:)





Giveaway from Suria Online Shop



haaa jom join yg ni pulak..mana tau ada rezeki ke kan.. :) lagipun MG mmg pernah pakai produk Nona Roguy masa pantang dulu..



tq Suria Online Shop sebab buat giveaway ni..tapi malangnya MG tak cukup syarat sebab MG tak de facebook...ahaha takpelah cube je lah mana tau rezeki kannn

senang je..klik banner

cepatt!! :)

11.1.16

Janam Janam - Dilwale | Cover by Nupur Sanon ft. Twin Strings



demam dilwale

parah dah MG!





Birthday Segment : Bloglist & Blogwalking by Najwa Zahid





Selamat Hari Lahir adik manis NajwaZahid..terimalah MG join segmen awak.. 

jom ramai2 join segmen berikut...

klik banner
boleh tambah kawan semua..kan kann...


**mampus MG kalau boss MG nampak Mg update blog memanjang...

makanya mak garang nak tag seseorang dengan harapan beliau sudi join juga segmen ni..

Walaupun MG tau beliau busy......sorry bro Syamsid dhuha..kalau rajin join yer..:P




Segmen Blog Review By Little Miss Snowflake



rajin nau nauu MG update blog..dengan rasa suka hati Mg join mana yang MG sempat...sebab pesakit2 Mg semua jeles dok mai sekarang pule..:)

terdetik tangan nak join Blog Review by adik manis ni Little Miss Snowflake




cara mudah semudah ABC cekodok hangit...

klik banner yang terkedip2 kat atas ni eh...

semoga semua berjaya tambah follower dan masuk dalam bloglist adik manis ni..:)


 

Mak Garang ©2016 All Right Reserved. Powered by Blogger